Vinasz
A melasz feldolgozása során a benne lévő cukrokat felhasználjuk az alkohol előállításához. A többi értékes anyag, nyomelem egy vinasz elnevezésű szerves trágya formájában kerül értékesítésre.
A vinaszt a termelési folyamat során besűrítjük és 45%-os szárazanyag tartalommal kerül a vevőinkhez. A vinasz felhasználásának két legfontosabb területe a talajokra kijuttatva szervestrágyaként illetve biogáz erőművek alapanyagaként.
A vinasz az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények listájában is szerepel. A lista megtalálható a Biokontroll Hungária Kht. kiadványában, mely összhangban van az EU által kiadott biotermesztésben engedélyezett készítmények listájával.
Cukorrépa
A cukorrépából a cukorgyárak a szacharózt (kristálycukrot) állítják elő. A gyártás során visszamaradó magas szénhidrát tartalmú melléktermék a melasz, melyet a szeszgyárak használnak fel alkohol előállítására, élesztőgombák segítségével. A szeszgyártás során keletkező melléktermék a vinasz. A gyártási technológiákat figyelembe véve érthető, hogy a vinasz a cukorrépa számos eredetileg is benne lévő komponensét tartalmazza koncentráltan.
A vinasz barnás színű, jellegzetes szagú, gyengén savas kémhatású anyag, melynek összetevői a következők:
- szárazanyag-tartalom 45 tömeg %
- nyersfehérje-tartalom 25-30 tömeg %
- szervetlen anyag kb. 50%
- szerves anyag kb. 50%
Az anyag kijuttatása történhet fedetlen területre bármelyik növénykultúra vetését megelőzően, ill. közvetlenül aratás után a szármaradványra. A tarlóra, szármaradványra történő kijuttatáskor előny, hogy a mikroorganizmusoknak is jó táptalajt biztosít, így a lebontást segíti. A kijuttatott anyagot be kell dolgozni a talaj felső rétegébe.
A javasolt mennyiség: kb. 2.5 tonna hektáronként. Ezzel az adaggal kb. 90 kg káliumot és kb. 45 kg nitrogént juttatunk ki hatóanyagként a legfontosabb makroelemekből.
Tavaszi fejtrágyázáskor is hatásosan alkalmazható a látványos zöldítő hatás elérésének érdekében.
Közvetlenül a talajba történő vinasz bejuttatás után már néhány óra múltán a mikroorganizmus-populáció megsokszorozódik, az átalakító tevékenységük megnő. A vinasz nitrogénjének nagy hányada baktériumfehérjévé alakul, így a nitrogén nagy része a feltalajban marad, szolgálja a növényzet jó nitrogénellátását. Az eredményes vinaszos kezelés hozamnövekedésben és minőségjavulásban mutatkozik.