Vinasz

Vinasz

A melasz feldolgozása során a benne lévő cukrokat felhasználjuk az alkohol előállításához. A többi értékes anyag, nyomelem egy vinasz elnevezésű szerves trágya formájában kerül értékesítésre.

A vinaszt a termelési folyamat során besűrítjük és 45%-os szárazanyag tartalommal kerül a vevőinkhez. A vinasz felhasználásának két legfontosabb területe a talajokra kijuttatva szervestrágyaként illetve biogáz erőművek alapanyagaként.

A vinasz az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények listájában is szerepel. A lista megtalálható a Biokontroll Hungária Kht. kiadványában, mely összhangban van az EU által kiadott biotermesztésben engedélyezett készítmények listájával.

Az anyag kijuttatása történhet fedetlen területre bármelyik növénykultúra vetését megelőzően, ill. közvetlenül aratás után a szármaradványra. A tarlóra, szármaradványra történő kijuttatáskor előny, hogy a mikroorganizmusoknak is jó táptalajt biztosít, így a lebontást segíti. A kijuttatott anyagot be kell dolgozni a talaj felső rétegébe.

A javasolt mennyiség: kb. 2.5 tonna hektáronként. Ezzel az adaggal kb. 90 kg káliumot és kb. 45 kg nitrogént juttatunk ki hatóanyagként a legfontosabb makroelemekből.

Tavaszi fejtrágyázáskor is hatásosan alkalmazható a látványos zöldítő hatás elérésének érdekében.

Közvetlenül a talajba történő vinasz bejuttatás után már néhány óra múltán a mikroorganizmus-populáció megsokszorozódik, az átalakító tevékenységük megnő. A vinasz nitrogénjének nagy hányada baktériumfehérjévé alakul, így a nitrogén nagy része a feltalajban marad, szolgálja a növényzet jó nitrogénellátását. Az eredményes vinaszos kezelés hozamnövekedésben és minőségjavulásban mutatkozik.

További üzletágaink